Lifestyle

Gotuj z Homla

Smaczne i pięknie podane przekąski na każdą okazję.

Drewniane deski rewelacyjnie sprawdzają się do eleganckiego i nowoczesnego serwowania przekąsek w stylu tapas, a także dań ciepłych. Jest to idealne rozwiązanie na każdą okazję. Deska wykonana z dobrej jakości drewna w zestawie ze specjalnym nożykiem i widelcem zapewnia nie tylko estetyczny wygląd podawanych dań, ale i niesamowitą wygodę użytkowania.

Tacos z wołowiną, warzywami  i awokado

Kuchnia meksykańska cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Tacos to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich, które z łatwością można wykonać w domu. Zainspiruj się naszym przepisem i sposobem serwowania!

Składniki:

4-6 łódeczek do tacos

Nadzienie:

500g mięsa mielonego wołowego

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 duża papryka czerwona

½ puszki kukurydzy

½ papryczki chilii, posiekanej

2 duże szczypty: papryki słodkiej

1 duża szczypta: oregano, tymianku, kminu rzymskiego

1 mała szczypta cynamonu

1 szklanka passaty pomidorowej

Sól, pieprz

Dodatkowo:

1 awokado, pokrojone w plasterki

100-150g cheddaru, startego

Garść porawnych liści sałaty lub rukoli

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Pikantny sos tacos:

1 cebula

1 papryka czerwona

1-2 ząbki czosnku

1 szklanka passaty pomidorowej

1 papryka chili

1 duża szczypta: papryki słodkiej, oregano i kminu rzymskiego

Sól, pieprz

Wykonanie:

Pikantny sos do tacos: W garnuszku, na łyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, czosnek, paprykę i chili przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy szczyptą cukru, soli, pieprzu, papryki słodkiej, oregano i kminem rzymskim. Gotujemy przez 10 minut. Gotowy przekładamy do salaterki.

Tacos:

Na patelni, na łyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Podsmażamy przez 5 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami i dodajemy passatę pomidorową. Gotujemy całość przez 10 minut.

Gotowy farsz mięsny nakładamy do podgrzanych łódeczek tacos. Na wierzchu układamy awokado, zieleninę i posypujemy startym serem. Podajemy z limonką i przygotowanym sosem.

 

Deska serów

Elegancka deska serów to francuski sposób na serwowanie, który cieszy zarówno oko jak i podniebienie. Pierwsze skrzypce grają oczywiście różne gatunki serów, ale całą kompozycję wzbogacić można także innymi smacznymi przekąskami. Do skomponowania deski pełnej smakołyków idealnie sprawdzają się suszone i dojrzewające wędliny, warzywa marynowane, w oliwie lub świeże, oliwki oraz chrupiące pieczywo. Sprawdź jak w prosty i elegancki sposób zaserwować ulubione przekąski.